logo małopolska
PROFILAKTYKA
W MAŁOPOLSCE

Nadmierny wzrost masy ciała wśród Polaków stał się niechlubnym faktem. W ostatnio przeprowadzonych badaniach WOBASZ II (2013-2014r.) potwierdzono, że z otyłością zmaga się już co piąty dorosły Polak - informuje prof. dr hab.n.med. Mirosław Jarosz - Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Wzrost problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała jest obserwowany w skali całego świata, nie tylko wśród Polaków. Wraz z transformacją ustrojową na początku lat 90-tych, systematycznie zwiększa się odsetek osób z nadwagą i otyłością wśród osób dorosłych. Na początku niewinna nadwaga, potem niezauważalnie przechodząca w otyłość, nie zawsze były postrzegane jako ryzyko dla zdrowia. Niestety nadmiar kilogramów, to w dalszej perspektywie problemy z gospodarką węglowodanową i tłuszczową w organizmie. Konsekwencją tego stanu jest ujawnienie wielu chorób dietozależnych jak: cukrzyca, choroby serca i naczyń (hipercholesterolemia, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze), nowotwory, choroby wątroby i nerek. Od prawie 30-tu lat, powszechna dostępność żywności, często w atrakcyjnych kolorowych opakowaniach sprawiła, że z ochotą zaczęliśmy próbować nowe smaki i kupować nowe produkty żywnościowe. Wzrosło zapotrzebowanie na produkty do szybkiego przygotowywania posiłków. Dziś pracujemy bardziej efektywnie i nasz codzienny dzień pracy (nadgodziny stały się powszechnym zjawiskiem) znacznie się wydłużył. W konsekwencji tych zmian, zaczęło brakować czasu na przygotowywanie posiłków. To zjawisko stało się powszechne i sprawiło, że mniej uwagi zaczęliśmy przywiązywać do rodzaju i jakości produktów, a bardziej zwracamy uwagę na czas przeznaczony na posiłek i smakowitość potraw.  Na skutki takiego postępowania nie trzeba było długo czekać. Zamiast tradycyjnych posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) spożywanych w miarę regularnie, nastąpiła rezygnacja ze śniadania i obiadu na rzecz porannej kawy i posiłku ok. południa (tzw. lunchu). A pomijanie posiłków to jedna z głównych przyczyn pojawienia się problemów z nadmiarem kilogramów. Dziś główny, ciepły posiłek najczęściej jest spożywany późnym popołudniem bądź wieczorem, gdy wracamy do domu. Do tego nakłada się mniejsza aktywność fizyczna i mamy gotową receptę na otyłość. A wystarczy zainteresować się, czy jest możliwość zjedzenia ciepłego posiłku obok miejsca pracy, a może jest dostępna kuchenka mikrofalowa w której można podgrzać posiłek przyniesiony z domu. Jako specjalista zachęcam, aby jeść regularnie, małe porcje z przewagą warzyw, a ograniczeniem mięsa i słodyczy. Warto stosować w praktyce zasady żywienia oparte o Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ , która w prosty sposób pomaga dobrać produkty w odpowiednich proporcjach.

Z pewnością zmiana przyzwyczajeń żywieniowych nie jest prosta. Z wieloletniej praktyki lekarskiej Profesora M. Jarosza wynika, że większe trudności w podjęciu walki z otyłością mają mężczyźni niż kobiety. Najczęściej na skutek problemów zdrowotnych, osoby z nadmiarem kilogramów są zmuszone do zmiany sposobu żywienia i ogólnie zmiany stylu życia. Nie jest to łatwe do wprowadzenia, dlatego Instytut Żywności i Żywienia opracował Program redukcji masy ciała, którego zadaniem jest pomóc osobom z nadwagą i otyłością. Aby pomoc była efektywna i dawała trwałe rezultaty jest potrzebne wsparcia całego zespołu specjalistów, zarówno lekarza, dietetyka, jak i rehabilitanta oraz psychologa. To ich specjalistyczna wiedza pozwala przezwyciężyć obawy i uzyskać trwałe rezultaty w postaci spadku masy ciała. W ramach programu, po badaniu lekarskim, pacjent trafia do dietetyka, który pomaga w planowaniu całodziennych posiłków z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i stanu organizmu. Również osoba odpowiedzialna za aktywność fizyczną (trener, rehabilitant) dobiera w sposób indywidualny dla pacjenta zestaw ćwiczeń, aby optymalnie i w bezpieczny sposób tracić zbędne kilogramy. Przy opracowaniu programu podjęliśmy też temat zmotywowania pacjenta do walki o swoje zdrowie. Stąd obecność psychologa w składzie zespołu. Niekiedy same chęci i podjęcie pierwszych prób zmiany stylu życia są niewystarczające. Potrzebna jest profesjonalna pomoc i dobry plan motywacyjny dla pacjentów. Przez lata stykamy się z tym problem wśród naszych pacjentów. Utrzymanie prawidłowej masy ciała po procesie odchudzania jest istotne, a ze zdobytą wiedzą psychologiczną jest z pewnością łatwiej, gdy poznamy mechanizmy działające pomiędzy naszym mózgiem a układem trawiennym.Program redukcji masy ciała opracowany  przez IŻŻ w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy jest kontynuowany i prężnie działa w Wojewódzkim Szpitalu Rehabilitacyjnym w Zakopanem,  z czego bardzo się cieszę. W tej placówce medycznej już od 2015, każdego roku jest realizowany program w dwóch edycjach (letniej i zimowej), a Instytut Żywności i Żywienia patronuje merytorycznie tym działaniom. Zapotrzebowanie na realizację tego typu programów w Polsce jest bardzo duże, stąd duże uznanie dla władz województwa małopolskiego na przeznaczenie środków finansowych na ten cel, bo inwestycja w zdrowie, w dłuższej perspektywie jest zawsze opłacalna.

Autor artykułu: Prof. dr hab.n.med. Mirosław Jarosz- Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Październik 2019
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

TAGI

24 października 2019;
Dzień Walki z Otyłością
03 listopada 2019;
Światowy Dzień Tolerancji
14 listopada 2019;
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą
Polityka prywatności