logo małopolska
PROFILAKTYKA
W MAŁOPOLSCE

Wśród najważniejszych wyzwań w obszarze zdrowia publicznego zarówno w krajach  wysokorozwiniętych, jak i krajach rozwijających się, jest problem otyłości i chorób będących jej następstwem. Na świecie, w tym również w Polsce problem nadwagi i otyłości niestety narasta, co potwierdzają badania (WOBASZ II 2013-2014). Wśród badanych dorosłych w 16 województwach w Polsce, ponad 67% mężczyzn i blisko 53% kobiet ma nadwagę lub jest otyła. Na taki stan wpływają zarówno niewłaściwe nawyki żywieniowe (powszechne korzystanie z żywności wysoko przetworzonej, brak czasu na spożywanie wartościowych posiłków, zbyt duże porcje) jak również bardzo niska aktywność fizyczna. Szacuje się że 49% Polaków nie jest aktywna fizycznie ( w UE 39% ogółu populacji), zaś aktywność 1-4 razy w tygodniu deklaruje tylko 19% dorosłych Polaków, zaś w UE 31%.

Problemu otyłości nie da się rozwiązać jednotorowo w postaci podawania leków czy zabiegów chirurgicznych. Z tą chorobą należy się zmierzyć w sposób kompleksowy, przy udziale całego zespołu terapeutycznego. Ważne jest uświadomienie Polakom, że podstawą zdrowego życia jest zadbanie o wartościowe posiłki, rozłożone w czasie w ciągu całego dnia, ale również odpowiedniej jakości żywność, którą kupujemy w sklepie. Już dziś przemysł spożywczy zauważył nowe podejście do żywności wśród konsumentów i rozpoczął reformulację (zmianę) składu produktów żywnościowych pod względem obniżenia ilości dodawanych składników jak: tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sól oraz węglowodany proste – cukier i jego zamienniki. Od lat Instytut Żywności i Żywienia podnosi kwestie poprawy składu produktów, które są dostępne w sklepach. Efektem tych prac jest podpisanie listu intencyjnego na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce – z podmiotami zrzeszającymi przedsiębiorców: Polska Federacja Producentów Żywności (PFPŻZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO – Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu. Dziś konsumenci zaczynają z większa uwagą wybierać produkty spożywcze, częściej spoglądają na wykaz składników umieszczony na etykiecie, co jest bardzo dobrym kierunkiem zmian. Świadomy konsument to wyzwanie dla przemysłu spożywczego, tworzenia produktów lepszej jakości, bo konkurencja na rynku spożywczym jest duża. Nawyki żywieniowe nie jest łatwo zmienić, gdy kształtowały się przez lata. Dlatego, gdy do gabinetu lekarskiego zgłasza się pacjent z otyłością i często chorobami będącymi jaj konsekwencją, winien być otoczony opieką przez grupę specjalistów, zarówno w obszarze pomocy lekarskiej, jak również dietetycznej. Należy pacjenta jak najwcześniej edukować z jakich produktów komponować zdrowe posiłki, jak zorganizować czas na jedzenie w pracy i w domu, ale również jak włączyć codzienną aktywność fizyczną. Bardzo ważne jest również pozytywne motywowanie pacjenta, którego czekają czasami trudne i wymagające wysiłku zmiany. Takie kompleksowe podejście do pacjenta z nadwagą i otyłością, to podstawa programów terapeutycznych opartych na założeniach „12 tygodniowego Programu redukcji masy ciała” Polsko-Szwajcarskiego Programu Współpracy SPPW – „Zachowaj Równowagę”. Instytut Żywności i Żywienia od chwili rozpoczęcia Programu w całej Polsce (2012r.) włącza się w ciągłe propagowanie programu jako najbardziej efektywnej formy walki z nadwagą i otyłością. Na szczególną uwagę zasługuje placówka medyczna w Zakopanem-Szpital Rehabilitacyjny im. S. Jasińskiego, gdzie już drugi rok jest kontynuowany Program z bardzo dobrym wynikiem. Wysoki stopień skuteczności w realizacji programu potwierdza, ze ten kierunek powinien być kontynuowany w innych ośrodkach medycznych w kraju, gdyż jest to program, który działa. Aby pomóc Polakom w zmianie nawyków żywieniowych oraz wspomóc ośrodki zajmujące się leczeniem otyłości i jej powikłań, Instytut Żywności i Żywienia w ramach kontynuacji Projektu „Zachowaj Równowagę”, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które w nowoczesny sposób stara się przekazać wiedzę z zakresu zdrowego żywienia (strona internetowa www.ncez.pl). Przygotowane zostały również aplikacje „Zdrowa Mama” dla kobiet w ciąży oraz gra edukacyjna ”Zdrowice” dla dzieci i młodzieży. W ramach NCEŻ prowadzone są również bezpłatne porady dietetyczne przez Internet www.poradnia.ncez.pl.
Edukacja w obszarze zdrowego żywienia to podstawowy element w profilaktyce otyłości oraz innych chorób żywieniowozależnych.  Z tym większym uznaniem należy traktować zaangażowanie całego personelu Wojewódzkiego Szpitala Rehabilitacyjnego im. dr. S. Jasińskiego w Zakopanem. Ich wiedza i doświadczenie doprowadzają do godnych pozazdroszczenia wyników.

Autor artykułu: prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz- Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Listopad 2018
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

TAGI

Polityka prywatności