Profilaktyka w Małopolsce

logo małopolska
PROFILAKTYKA
W MAŁOPOLSCE

Centrum wiedzy

Lek. Mateusz Podolec


Antyoksydanty zwane również antyutleniaczami lub przeciwutleniaczami to grupa związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu. Dzięki temu zapobiegają poważnym uszkodzeniom komórek i co za tym idzie ich przedwczesnemu starzeniu. Antyoksydanty zapobiegają również rozwojowi takich chorób cywilizacyjnych, jak np. choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar mózgu, cukrzyca, degeneracja siatkówki oka, zwyrodnienia plamki żółtej w oku, nowotwory czy choroba Alzhaimera.

Lek. Klaudia Knap


Znajomość problematyki interakcji pomiędzy żywnością a lekami i świadomość ich znaczenia są niezbędnymi warunkami skuteczności oraz bezpieczeństwa terapii.Jak się okazuje, to czy pacjent przyjmuje określony lek przed posiłkiem czy w trakcie posiłku oraz czym go popija i co zjada, ma bardzo duże znaczenie nie tylko w powodzeniu danej terapii, ale może również zapobiegać zagrażającym zdrowiu, przykrym następstwom tych interakcji.

Lek. Mateusz Podolec


Kofeina i teina są organicznymi związkami chemicznymi należącymi do alkaloidów purynowych. Znajdują się one w surowcach roślinnych, ale mogą również być otrzymywane syntetycznie. Obydwie substancje były znane od pierwszej połowy XIX wieku, a ich pierwsze zsyntetyzowanie miało miejsce u schyłku tego stulecia. Już wtedy znalazły zastosowanie w medycynie – dzięki swemu działaniu rozszerzającemu na oskrzela ułatwiały oddychanie. Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa i kakao. Obecnie stosowana jest jako dodatek do różnych produktów, m.in. napojów energetyzujących oraz takich napojów jak np. coca-cola. Źródłem teiny jest natomiast herbata. Teina działa nieco wolniej i dłużej niż kofeina.

Dr n.med. Agata Leśniak-Sobelga

Klinika Chorób Serca i Naczyń UJCM, KSS im. Jana Pawła II, Kraków



Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowej pracy naszych komórek, tkanek, narządów i całego organizmu. Pomagają zapobiegać chorobom, spowalniać proces starzenia się komórek, a nawet poprawiają nastrój.

Lek. Agnieszka Sarnecka


Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik pozwalający na klasyfikację produktów żywnościowych zawierających węglowodany (cukry) pod względem ich wpływu na glikemie poposiłkowe czyli na poziom cukru we krwi 2 godziny po spożyciu posiłku.

Maj 2020
P W Ś C Pt S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

TAGI

Deklaracja Dostępności           Polityka prywatności