USG jamy brzusznej w celach profilaktycznych warto wykonywać co najmniej raz na 3 lata. Badanie to pozwala ocenić stan narządów jamy brzusznej i wykryć nawet drobne nieprawidłowości i zmiany w ich budowie. Narządy, które można zbadać dzięki USG jamy brzusznej to: macica i przydatki, pęcherz, śledziona, nerki, pęcherzyk żółciowy, wątroba, drogi żółciowe, trzustka, aorta i inne duże naczynia oraz gruczoł krokowy.

Kilka dni przed wykonaniem USG jamy brzusznej nie powinno spożywać się ciężkostrawnych potraw powodujących nadmierne wytwarzanie gazów. W dniu samego badania lepiej pozostać na czczo, lub jeśli badanie ma odbyć się po południu można spożyć lekkostrawne śniadanie. Bezpośrednio przed samym badaniem zabronione jest palenie tytoniu. Na godzinę przed badaniem zalecane jest wypicie około 1 litra niegazowanej wody aby podczas badania pęcherz był wypełniony.
Badanie USG jamy brzusznej wymaga odsłonięcia fragmentu powierzchni brzucha, który lekarz smaruje specjalnym żelem. Badanie USG jest całkowicie bezbolesne i nieinwazyjne.
Piśmiennictwo:
1) Pruszyński B., Diagnostyka Obrazowa. Podstawy teoretyczne i metodyka badań, PZWL, Warszawa 2014