logo małopolska
PROFILAKTYKA
W MAŁOPOLSCE

Okiem eksperta

Część psychologiczna Programu realizowana jest w formie warsztatowych spotkań grupowych. Podczas nich omawiane są zagadnienia związane z somatycznymi, psychologicznymi i społecznymi aspektami nadwagi i otyłości.

O narastającym problemie nadwagii i otylości w Polsce - prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz - Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Nadwaga i otyłość należą do najczęściej spotykanych stanów patologicznych, stanowiąc ogromny problem zdrowia publicznego. Najnowsze doniesienia naukowe opublikowane w czasopiśmie „Lancet” potwierdzają, że występowanie otyłości na świecie wzrosło prawie trzykrotnie w ciągu ostatnich 40 lat ( 3,2% w 1975r. do 10,8% w 2014r. u mężczyzn i 6,4% do 14,9% wśród kobiet).

 
Powszechny problem z jakim zmaga się nie tylko służba zdrowia, ale całe społeczeństwo, to nadwaga i otyłość wśród Polaków. Zjawisko jest o tyle niepokojące, że istnieje duże prawdopodobieństwo jego sukcesywnego wzrostu. Jak temu zaradzić, z czego skorzystać, aby móc skutecznie temu przeciwdziałać? Okazuje się, że jest lekarstwo – programy skierowane do osób z problemem nadmiernej masy ciała realizowane w placówkach opieki zdrowotnej.
Optymalną formą opieki nad osobami z nadwagą i otyłością jest pomoc zespołu specjalistów z różnych dziedzin: medycyny, dietetyki, rehabilitacji i psychologii. Takie podejście do problemu nadmiernej masy ciała w daje szansę, że pacjent będzie leczony w sposób kompleksowy
i zostaną osiągnięte trwałe efekty.
Osoby z nadwagą i otyłością podczas procesu odchudzania stykają się z wieloma problemami, które mogą rozwiązać przy wsparciu specjalistów- uważa prof. dr hab. n.med.Mirosław Jarosz - Dyrektor Instytutu Żywności i Zywienia w Warszawie.

Dietetyczna część Programu jest, obok zajęć ćwiczeniowych w basenie, na urządzeniach  i w sali gimnastycznej, jednym z najważniejszych elementów, umożliwiających uzyskanie satysfakcjonującej redukcji masy ciała. Jej celem jest nauka i przyswojenie zasad zdrowego żywienia zgodnych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz wprowadzenie stałych zmian w sposobie żywienia uczestników. Tylko to bowiem pozwoli na spadek masy ciała i utrzymanie osiągniętego stanu.

Luty 2020
P W Ś C Pt S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

TAGI

08 marca 2020;
Światowy Dzień Nerek
18 marca 2020;
Europejski Dzień Mózgu
22 marca 2020;
Światowy Dzień Wody
Polityka prywatności