Jak obliczyć kaloryczność posiłków?

Zapotrzebowanie energetyczne człowieka zależy od kilku czynników tj. masa ciała, wiek, płeć, aktywność fizyczna oraz czynniki klimatyczne.

Zdjecie: Pexels zrobione przez Towfiqu barbhuiya

Kaloryczność  produktów żywnościowych to energia, którą dostarcza dany pokarm, a także parametr wskazujący na ich wartość odżywczą, który wyrażany jest w kJ (kilodżulach) lub kcal (kilokaloriach). Dostarcza nam on informacji jaka ilość wody powstaje w ludzkim ciele w wyniku spalania całkowitego dostarczanych pokarmów. Aby ludzki organizm mógł w pełni prawidłowo funkcjonować i zachowywać podstawowe funkcje życiowe, niezbędne jest dostarczenie określonej ilości energii pod postacią pokarmów i płynów. Ilość ta zależy ściśle od wielu czynników, takich jak płeć, wzrost, waga ciała, aktywność fizyczna, tryb życia, czy klimat. 

Według przyjętych norm poszczególne składniki pokarmowe mają stałą wartość odżywczą:

  • węglowodany = ok. 4 kcal/g
  • białka = ok. 4 kcal/g
  • tłuszcze = ok. 9 kcal/g
  • alkohol = ok. 7 kcal/g

Dane dotyczące wartości energetycznej pokarmów zawarte są na opakowaniu, z tyłu, a obecnie coraz częściej i z przodu (nutrition labels). Z przodu najczęściej podane są informacje dotyczące dostarczanej energii, zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów oraz soli. Po przeciwnej stronie zapisane są te same wartości, powiększone o zawartość białek i błonnika. Wszystkie podane ilości przypadają na 100 gram dania. Aby obliczyć kaloryczność posiłku, należy zsumować wartości energetyczne jego poszczególnych składników. Należy pamiętać o obliczeniu odpowiednich wartości w zależności od porcji. Przykładowe danie: kanapka z szynką i ogórkiem - 291,5 kcal:

  • chleb graham 60g 132 kcal   (100g - 220 kcal)
  • ogórek 50 g 6,5 kcal   (100g - 13 kcal)
  • szynka wieprzowa 60 g 153 kcal   (100g - 253 kcal)

Zapotrzebowanie energetyczne człowieka zależy od kilku czynników. Najważniejsze z nich to masa ciała, wiek, płeć, aktywność fizyczna oraz czynniki klimatyczne (głównie temperatura otoczenia). Organizm potrzebuje nie tylko energii w postaci kalorii, ale również składników odżywczych i witamin. Dlatego liczy się nie tylko liczba i kaloryczność spożywanych posiłków, ale także ich jakość.

 

Autor:
Dr med. Jakub Podolec

Piśmiennictwo:

  1. Feinman RD, Fine EJ. 'A calorie is a calorie' violates the second law of thermodynamics. Nutrition Journal. July 28 2004.
  2. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Str. 12-15. Government Printing Office, December 2010.
  3. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Str. 21. 2012.
  4. Śmiechowska M. Labelling food products. Ann. Acad. Med. Gedan. 42, 65–73 2012.
  5. Kłosiewicz-Latoszek L, Szostak WB, Kopeć G i wsp. Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia dotyczące zasad prawidłowego żywienia [przygotowane do publikacji]

 

Programy profilaktyczne

Logo Małopolski

Kontakt

Departament Zdrowia, Rodziny,
Równego Traktowania i Polityki Społecznej

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
ul. Racławicka 56, 31-017 Kraków

tel.: 12 63 03 202
e-mail: profilaktyka@umwm.malopolska.pl 

Profilaktyka

Profilaktyka zdrowotna to wszelkiego rodzaju działania mające na celu zapobieganie chorobom oraz innym czynnikom, które negatywnie wpływają na nasz stan zdrowia, zarówno indywidualnego jak i całej populacji